1 jaar AI in de Klas
Eind vorig schooljaar kreeg ik een interessante uitdaging: ontwikkel een curriculum, dus een geheel jaarpakket aan inhoud, doelstellingen en evaluaties, om leerlingen van 14 en 15 jaar te laten kennismaken met artificiële intelligentie en er zelf mee aan de slag te laten gaan. En dat liefst binnen de bestaande leerlijnen hier op school: computationeel denken, Design Thinking en diverse andere vakgebieden. Na een jaar theorie, praktijk en ontwikkelen presenteerden de leerlingen in juni hun eindwerkjes via een pitch. Een ‘best of’, van een AI-oplossing om jouw device te bedienen met handgebaren tot een model om spoorwegovergangen veiliger te maken, vind je hieronder!
RECREATE – herken, herstel en transfer kunststijlen
Kunst bestaat al ruim 40.000 jaar. Van de grotschilderingen van primitieve stammen over de kunstwerken van Vlaamse Primitieven tot moderne pareltjes. Duizenden jaren aan kunststijlen dus en duizenden kunstwerken, soms in discutabele staat. Maar wat als een AI-model ons hierbij kon helpen?
Stel je voor: een museumgids in jouw broekzak die kunstwerken en stijlen kan herkennen? Een restaurateur die een glimps kan geven van hoe een hersteld werk eruit zou zien? Of een kunstenaar in app-formaat die jouw selfie kan schilderen in de kunststijl van het werk dat voor jou hangt? Dit door gebruik te maken van technieken zoals supervised learning (kunststijlen herkennen), DALL-E2 (voor de restauraties) en Style Transfer (om jouw selfie aan te passen naar de gewenste kunststijl)! Het klinkt allemaal heel complex, maar doorheen het schooljaar gingen de leerlingen aan de slag met deze AI-technieken en ontdekten zo, met succes, het potentieel van deze technieken!
In-Form – Controleer je vorm met een AI!
Sport is niet alleen heel ontspannend, er steekt ook een hele wetenschap achter. Hoe sport je gezond terwijl je let op correcte houding? Daar kunnen AI-modellen jou een handje bij helpen!
Meet In-Form, een app die afbeeldingen en video’s kan analyseren en verkeerde bewegingen en houdingen kan aanduiden. Zo helpt de app jou om jouw optimale vorm te bereiken! Een tool voor sportfanaten, maar zeker ook voor coaches en personal trainers.
RSS: Railroad Safety System
Spoorwegovergangen blijven een zeer gevaarlijk punt. Mensen nemen daar soms onnodige risico’s, met alle gevolgen van dien voor alle betrokkenen. Jaar na jaar maakt Infrabel campagnes om mensen te sensibiliseren rond deze problematiek, maar kunnen we ook technisch iets aanpassen aan de spoorwegovergangen?
Daar komt RSS: Railroad Safety System. Hierbij worden de overwegen uitgerust met camera’s. Hun beelden worden geanalyseerd door een AI-systeem dat getraind is om bepaalde voorwerpen te herkennen. Als het systeem merk dat de overweg versperd is als er een trein aankomt zal het bepalen wat het is, en de machinist inlichten en waarschuwen. Aan de hand van de snelheid van de trein en de afstand tot de overweg zal berekend worden wat de remafstand is. Als het nodig is zal het systeem zelf ingrijpen en de trein stoppen. In de stuurpost is er een scherm waarop de machinist de beelden van de camera’s kan zien. Als er een versperring wordt gedetecteerd gaat er een alarm af en gaat er en lampje branden, dat gebeurd ook op het moment dat de trein automatisch remt.
Sweet Dreams – de babyfoon 2.0
Wiegendood is een vreselijk gebeuren. Ouders blijven nadien met veel vragen zitten, want naar de wetenschappelijke oorzaken is het tot heden nog zoeken. Er zijn wel methodes die preventief werken, zoals een correcte rugligging van de baby. Een babyfoon is een handig toestel om te horen wanneer de baby huilt, maar wat als je een babyfoon zou ontwerpen die niet alleen luistert, maar ook de lighouding van de baby monitort? Daar ontwierpen de leerlingen de ‘Sweet Dreams’-app voor, een babyfoon 2.0!
De leerlingen voorzagen een AI-model op honderden afbeeldingen van een slapende babypop in verschillende houdingen. Ze classificeerden de data volgens veilige en onveilige lighoudingen en lieten het AI-model patronen zoeken in de data. Het resultaat is een AI-app die via de camera, eventueel gemonteerd in de babymobiel boven het bed, detectie kan uitvoeren. Die detectie gebeurt lokaal op het toestel, zodat het niet verbonden moet zijn met het internet!
PrivacEye – Your safety, our goal!
Beveiliging is belangrijk. Je wilt niet dat jouw belangrijke data zomaar op straat belanden of in de verkeerde handen terecht komen. Daarvoor kan je natuurlijk een wachtwoord gebruiken, maar onfeilbaar is deze methode zeker niet! Mensen gebruiken maar al te vaak te eenvoudige wachtwoorden, of hergebruiken hun wachtwoorden waardoor deze zeer kwetsbaar zijn bij een datalek. Met PrivacEye beveiligen we bestanden via biometrische weg. Een soort Face ID voor individuele bestanden of programma’s op jouw PC! Hiervoor trainden de leerlingen een AI-model op foto’s van één leerling in de klas. Ze gebruikten dus supervised learning. Daarnaast werd ook data verzameld om andere gezichten te herkennen, zonder dat die toegang krijgen tot de gevoelige data.
Van idee naar 3D
Aan zo een prototype gaan een heel proces vooraf. Van theorielessen over de geschiedenis en de werking van artificiële intelligentie, praktijklessen waar we vakoverschrijdend aan de slag gingen met diverse AI-modellen tot het toepassen van onze ‘Design Thinking’-methodes. Heel wat voeten in de aarde dus, maar de resultaten mogen er zijn.
Ik wil dit in mijn klas! Wat moet ik doen?
Wil je hier zelf mee aan de slag in jouw klaslokaal? Super! De toekomst zal steeds meer en meer digitaal zijn. Een toekomst waar artificiële intelligentie een heel belangrijke rol in zal spelen. Dat we jongeren hierop moeten voorbereiden en motiveren, spreekt voor zich. Ik wil jou daar gerust bij helpen! Via de knoppen hieronder kan je mij een bericht sturen of informatie krijgen over een nascholing of workshop. Ik antwoord veelal binnen de 48 uur!