Open een AI-kunstgalerij!

Van artificiële intelligentie heb je wellicht al gehoord. Slimme computers die auto’s vanzelf doen rijden, slimme vuilnisbakken die helemaal zelf kunnen sorteren, gezichtsherkenning bij camera’s … Die slimme computers imiteren de mens en we noemen ze vrij snel ‘intelligent’. Maar is creativiteit niet ook een deel van intelligentie? Kan een AI-model creatief zijn? Kan een computer kunst maken en kunnen met AI in de klas een AI-kunstgalerij beginnen?  Dat kan allemaal in DALL-E’s workshop!

Kan een AI creatief zijn?

Artificiële intelligentie is een veelbelovende technologie. Dat zijn autonome en adaptieve systemen die, door gebruik te maken van algoritmes, er in slagen menselijk gedrag te imiteren. Zo herkennen ze we via camera’s of geluiden via een microfoon. Ze worden getraind op grote datasets om hun prestaties in een welbepaalde taak te verbeteren.

Maar wanneer we geen gezichtsherkenning of zelfrijdende auto’s willen, maar wel een robot die zelf kunst maakt, moeten we uit een ander vaatje tappen. We gebruiken voor dit project een AI-model dat zo weinig mogelijk input nodig heeft van de gebruiker en zelf veel creatieve vrijheid geniet. Een model dat eigenlijk kan beginnen werken na één geschreven commando, één beschrijving van een situatie of landschap. That’s it.

Zero training, maximum weirdness

Een lesuur is kort, de leerlingen branden van enthousiasme en zijn ongeduldig. We hebben geen ruimte om het AI-model uren te laten trainen. Dus dan doen we dat niet! We noemen dit een ‘ zero shot approach’. Vergelijk het met een leerling die naar een mondeling examen komt zonder enige voorbereiding. Dat klinkt niet veelbelovend, maar de resultaten zijn wel heel uiteenlopend. Dàt is ook een pluspunt!

Pictionary met robots!

Hoe werkt het AI-model dan? Het volgt de principes van een generative adversial network. Twee netwerken die het tegen elkaar opnemen of in discussie zijn met elkaar. Deze technologie maakt vooral brokken, letterlijk en figuurlijk, in de wereld van de deepfakes. In onze situatie gebruiken we twee systemen die Pictionary met elkaar spelen. Aan de ene kant hebben we CLIP, die woorden in een tekst kan begrijpen en kan matchen met afbeeldingen. Aan de andere kant VQGAN die afbeeldingen kan genereren, maar taal niet machtig is. We vertellen ons commando aan CLIP, die dan samen met VQGAN tot een resultaat moet komen. Niet één resultaat, maar steeds opnieuw en opnieuw. Honderden tot duizenden iteraties in enkele minuten om tot een leuk eindresultaat te komen.

De resultaten

Het is een vrij bevreemdende ervaring wanneer je de eerste beelden uit de computer ziet rollen. Vreemde vormen, herkenning, verwondering … Het zijn niet allemaal ruwe diamanten, maar ze tonen ons wel een nieuwe vorm van creativiteit. Een creativiteit van AI-systemen.

Vragen of opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over dit project of een van mijn andere projecten? Dan kan je hieronder terecht!

Vorige
Vorige

Bouw een slimme vuilnisbak!

Volgende
Volgende

Duik met AI de geschiedenis in!